Jídelníček na hubnutí

18.12.2013 21:48

V tomto článku nehledejte přesný seznam potravin, ale základní principy zdravého stravování, které vám pomohou k hubnutí. Vytvořit jídelníček na hubnutí není nic složitého a vědeckého. Pokud jste se už pokoušeli o hubnutí, sami moc dobře víte, že při hubnutí jde hlavně o trpělivost a silnou vůli. Jídelníček na hubnutí je jen cesta, po které musíte vydržet kráčet. Pokušení v podobě laskominek, čokolád a tučných pokrmů na nás číhají z každé reklamy, výlohy ale i vlastní ledničky :-) Pokud se rozhodnete vyzkoušet jídelníček na hubnutí, musíte mít dostatečnou motivaci a pevnou vůli.

Za obezitu může nezdravý způsob života a hlavně stres. Pokud nemáte dostatek pohybu, konzumujete nezdravou stravu a vše obohatíte stresem, není to zrovna správný směr k hubnutí. Všemocný jídelníček na hubnutí neexistuje! Každý z nás má jiné dispozice. Principy zdravého stravování jsou ale většinou stejné pro všechny.

Jídelníček na hubnutí - základní rady

  1. Jídelníček na hubnutí nesmí obsahovat: sladkosti, tučná jídla, uzeniny, bílé pečivo, limonády a alkohol.
  2. Nedržte hladovku! Pokud budete hladovět, tělo zaujme obranný postoj a to tak, že veškerou potravu bude ukládat do tuků. Tělo má prostě strach, že už další jídlo nedostane. Hubnutí v tomto případě tedy nenastane, akorát se připravíte o již vybudované svaly a přiberete tuk.
  3. Stop solení: Sůl vám zadržuje vodu v těle.
  4. Chcete zhubnout? Dodržujte pitný režim: Snažte se vypít minimálně dva litry vody denně.
  5. Poslední jídlo byste měli sníst cca 2-3hodiny před spaním. Těsně před spaním připadá v úvahu jen noční protein.
  6. Celozrnné výrobky jsou pro jídelníček na hubnutí vhodnější než pečivo bílé. Pečete doma? Vyzkoušejte i špaldovou mouku.
  7. K hubnutí vám pomůže pohyb: Ideální na hubnutí jsou svižnější procházky trvající minimálně jednu hodinu. Docílíte tak optimální tepové frekvence, při které se efektivně pálí tuk.
  8. Dopřejte si ovoce jen dopoledne! Obsahuje totiž cukr.

Snaha o zhubnutí často končí, protože jsme netrpělivý. Pokud se výsledek našeho snažení neukáže za týden, končíme s jídelníčkem a hubnutí. Hubnutí je proces na delší dobu, tělo si musí zvyknout na novou stravu a její zpracování. Narazíte samozřejmě na diety, které slibují rychlé hubnutí, ale zpravidla vás vytrestají jojo efektem. Vybírejte si prosím jídelníček na hubnutí s rozvahou, výsledek uvidíte možná později, ale bude natrvalo.

Mrkni také na koktejly na hubnutí.

 

 

Základní strukturu jídelníčku na hubnutí:

  • Snídaně - Snídaně je základ, snídaní startuje tělo na celý den. První složka snídaně jsou bílkoviny, které způsobí pocit sytosti, sacharidy a ovocná nebo zeleninová šťáva. Jelikož jste v období spánku nepřijímali potravu, můžete si dovolit energeticky bohatší snídani. Pozor si dávejte na müsli, které se tváří jen jako zdravé! Velmi často obsahují hodně cukru a jsou tedy pro jídelníček na hubnutí nevhodné.
  • Přesnídávka - Přesnídávku vyplňte ovocem, bílím jogurtem nebo tvarohem.
  • Oběd - Oběd by měl obsahovat: zeleninu, sacharidy a bílkoviny. Pokud chcete zhubnout, vynechte instantní polévky a polotovary. Instantní výrobky a polotovary obsahují značné množství soli.
  • Odpolední svačina - Vhodné potraviny ke svačině jsou: celozrnný chléb s nízkotučným sýrem, tvaroh nebo zelinový salát.
  • Večeře - K večeři si dejte libové maso (kuřecí, ryba, králík) a hodně zeleniny. S přehledem si můžete dát i druhou večeři, ale jen v podobě zeleniny. Zeleninou zaženete pocit hladu před spaním.

Jakmile bude mít jídelníček na hubnutí v "malíčku", ale nebudete psychicky v pohodě, nemůžete čekat, že zhubnete! Musíte se naučit i relaxovat a být spokojeni sami se sebou. Neřešte každé sousto jídla, které sníte a občas si dopřejte nějakou tu dobrotu.

 

Zpět

ZDRAVÁ VÝŽIVA

On-line poradna k příručce na 

6 měsíců ZDARMA!

CENÍK / KOUPIT on-line

Triky a rady Danči Hrmové v jediné příručce!

Kontakt

FitBox Kladno osobní tréninky
Dr. Vrbenského 33
Kladno
27201

775 05 88 78