KREATIN vs. trenéři FitBoxu Kladno

16.07.2013 00:05

O kreatinu všeobecně...

Používání kreatinu je jednou z nejlepších a nejefektivnějších možností, jak dosáhnout zlepšení fyzického výkonu. V případě, že je používán v dávkách, které jsou doporučeny na základě výsledků vědeckých výzkumů, jedná se o bezpečný způsob zlepšení tréninkových výsledků. Sportovci, kteří ho chtějí používat, mohou očekávat zvýšení tělesné hmotnosti, zvýšení síly i výdrže a zároveň snížení podílu tělesného tuku, jestliže je součástí tréninkového procesu.

Lze pomocí kreatinu zvednout fyzický výkon?

Za posledních pět let proběhlo minimálně 100 výzkumů, které se zaměřovaly na vliv kreatinu na fyzický výkon. Výsledky většiny z nich se shodly na tom, že suplementace kreatinu jasně zlepšuje fyzický výkon.vzorec kreatinu Kladno
Klinické výzkumy trvající (7-140 dní) navíc dokázaly, že dochází ke zvýšení tělesné hmotnosti a zároveň ke zvýšení poměru čisté svalové hmoty. Výsledky těchto testů jasně dokazují, že sportovci, kteří usilují o zvýšení tělesné hmotnosti a snížení množství tělesného tuku mohou zařadit kreatin mezi své doplňky stravy.
 

JE KREATIN BEZPEČNÝ?

kreatin monohydrát KladnoNebyl předložen jediný prokazatelný důkaz o negativních účincích kreatinu. Proto je kreatin prokazatelně bezpečný doplněk stravy. Ve vědecké literatuře je uváděn jako vedlejší efekt zvýšení tělesné váhy. Ve většině výzkumů byla používána dávka 1,5 – 25g/den po dobu 3-365 dnů. Ani jeden výsledek těchto testů neprokázal žádný vedlejší dopad na lidský organismus. Kreatin se široce užívá i v lékařství, pomáhá kardiakům, osobám s akutními dechovými potížemi a lidem v energetické krizi. Kreatin není návykový nebo toxický ani při větších dávkách.
 

JAK SPRÁVNĚ DÁVKOVAT KREATIN?

Většina výsledků vědeckých studií se shoduje na tom, že podávání kreatinu by mělo probíhat ve 2 fázích. Tou 1. je tzv. nalaďovací fáze a tou 2. pak fáze udržovací. Správné rozvržení těchto 2 fází je klíčové k dosažení maximálního efektu během kreatinového cyklu.
 
Nalaďovací fáze: Mnoho výzkumů prokázalo, že selže-li využití této fáze, pak selže i možnost zvýšení výkonu. Jestliže víme, že hlavním cílem používání kreatinu je zvýšení výkonu, pak je pro nás nalaďovací fáze tou nejdůležitější částí celého cyklu. Typická nalaďovací fáze značí podávání 20-25g kreatinu během dne. Toto množství je výsledným průměrem dávek všech klinických pokusů, které byly prováděny. Někteří vědci doporučují použít dávkování závislé na celkové tělesné hmotnosti. Při tomto způsobu dávkování vychází v průměru dávka 0,3g/kg tělesné váhy na den. Výhodou tohoto způsobu je, že upřednostňuje skutečnou váhu každého jedince. Tak může být docíleno toho, že jedinec s větším množstvím svalové hmoty použije i větší množství kreatinu. V tomto případě je nutné si nejprve spočítat, kolik kreatinu bude člověk na den potřebovat a pak výslednou dávku dělit čtyřmi. Nejběžnějším způsobem dávkování je ráno, před tréninkem, ihned po tréninku a večer. Tyto čtyři dávky je nutné vzít spolu s nápojem, který obsahuje dostatek sacharidů a menší množství bílkoviny.
 
Chcete-li dosáhnout maximálních výsledků, zařaďte kreatin do svého běžného stravního programu a berte jej dohromady se sacharidy. Maximálního množství kreatinu ve svalech (120-140g) dosáhne člověk v průměru po 5-7 dnech nalaďovací fáze. Ideální délka nalaďovací fáze je tedy 6 dní. Po jejím ukončení stačí již podávání menšího množství kreatinu, které je nezbytné pro udržování maximálního množství kreatinu v těle.
 
Udržovací fáze: udržovací fáze je potřebná pro udržování hladiny kreatinu. Denní dávka se pohybuje zhruba mezi 2-3 gramy kreatinu. Někteří vědci opět doporučují dávkování v závislosti na tělesné váze jednotlivce. Její výše se rovná 0,03g kreatinu na 1kg tělesné hmotnosti na den. Stejně jako při nalaďovací fázi se doporučuje podávat kreatin spolu se sacharidovým nápojem. Protože je ale udržovací dávka malá, může se podávat jen jednou denně. Protože nejsou známy žádné výsledky, které by podporovaly dlouhodobý efekt udržovací fáze, je za ideální považována doba zhruba 30-40 dní. Po jejím ukončení je vhodné počkat s dalším cyklem zhruba 3-5 týdnů.
 

DRUHY KREATINU:

  • Kreatin monohydrát
  • Kreatin ethyl-ester
  • Kre-alkalyn

Trenéři z FitBoxu Kladno doporučují KREATIN monohydrát, jedná se o funkční a několit let používaný druh KREATINU.

Použité zdroje: Svět kulturistiky, Autor: trenér Fit Boxu Kladno-Lukáš Hájek



Více zde: https://www.fitboxkladno.cz/news/voda-z-kohoutku-jako-pomocnik-pri-hubnuti-/

 

Zpět

Diskusní téma: KREATIN vs. trenéři FitBoxu Kladno

  • Datum: 17.07.2013 Vložil: Petr Novotný

    Titulek: Dávkování kreatinu

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho má trvat "nalaďovací" cyklus. Díky za odpověď. Petr

    Odpovědět

  • Datum: 17.07.2013 Vložil: Trenér FitBoxu Kladno, L.Hájek

    Titulek: Re: Dávkování kreatinu

    Zdravím, "nalaďovací" cyklus by měl trvat cca 6-7 dní. Po tuto dobu je dávka 20g rozdělena do 4 dávek, poté se přejde na cyklus "udržovací" = 5g kreatinu na den. Hezký den Lukas

    Odpovědět

Přidat nový příspěvek

Trenéři z FitBoxu Kladno, doporučují KREATIN MONOHYDRÁT

KREATIN je základním zdrojem energie pro svalovou kontrakci!

Druhy KREATINU:
  • Kreatin monohydrát
  • Kreatin ethyl-ester
  • Kre-alkalyn

!ZDE! můžete Kreatin monohydrát zakoupit (od firmy NUTREND)

Kontakt

FitBox Kladno osobní tréninky
Dr. Vrbenského 33
Kladno
27201

775 05 88 78

Fit Box Kladno