Plaváním NEzhubnete!

25.01.2014 11:35

Chci šetřit klouby a zároveň hubnout!

Lidem s postiženými klouby doporučují lékaři hlavně plavání. Je výborné na zlepšení kondice a minimálně zatěžuje klouby. Ale není moc vhodné na hubnutí. Tuk se začíná víc odbourávat ve vodě teplé 36 °C. Voda, ve které plaveme, mívá 20-26 °C, při této teplotě se tělo brání rozkladu tuku.
 
Tělo má sklon ukládat tuk do zásob! 
 
Pro lidi s artrózou, kteří potřebují zhubnout, je proto vhodná:
  • jízda na kole, rotopedu nebo stacionárním kole
  • Zdravotní cvičení (více informaci ZDE)
  • cvičení na rehabilitačních míčích (tzv. bodybalech / velkých míčích)
  • cviky s gumovými pásy (terabandy) 
  • pilates, které rovnoměrně posiluje tělo a zlepšuje jeho držení
  • cvičení v teplé vodě
Tyto druhy sportu Vám umožní spalovat tuk (hubnout) a přitom šetří jak klouby, tak jejich měkké tkáně. Navíc mají řadu dalších pozitivních efektů na srdce, postavení páteře a stav svalů. Jakmile zhubnete můžete si dovolit třeba běh, ulehčíte tak kloubům a bude se cítit lépe. Hubnutí podpoříte zdravou stravou. Více informací o hubnutí a zdravé stravě naleznete ZDE. 
 

Pohyb jako lék

 
 Ideální je, když se lidé začnou věnovat vhodnému sportu už v dětství. Přiměřený pohyb totiž pomáhá vyživovat a regenerovat měkké tkáně, včetně kostní chrupavky. Přispívá k jejich dobrému stavu a oddaluje potíže s artrózou. Aktivní pohyb je důležitý pro mírnění a oddalování těchto potíží i v pozdějším věku, stejně jako potravinové doplňky na artrózu, které jsou k dostání v lékárnách. Řada lidí namítne, že jim při dnešním uspěchaném způsobu života nezbývá na pravidelné sportování čas. K lepší výživě kloubů ale může přispět i taková banalita, jako je chůze. Stačí jít pěšky třeba kus cesty do práce nebo domů.
plaváním nezhubnete
 

Zpět

Cvičení na velkých míčích

velké míče kladno

Zdravotní cvičení

zdravotní cvičení Kladno

Soukromá hodina s Dančou (video)

youtube Kladno

Kontakt

FitBox Kladno osobní tréninky
Dr. Vrbenského 33
Kladno
27201

775 05 88 78