Sport jako prevence

13.04.2016 16:37

I odborníci si myslí, že některé léky jdou nahradit sportem.

Pohybem jde zabránit např. migréně či dokonce chránit před rakovinou. Jak a čemu tedy sport pomáhá?

Klouby

Při pohybu se do chrupavek vtírají potřebné živiny. Naopak bez pohybu chrupavková hmota ubývá. Pro dobrou funkci kloubů je vhodná jízda na kole či pravidelná chůze.

Astma

Při sportu se vám dostává pravidelnému a hlubokému dýchání, což zvyšuje příjem kyslíku. To pro astmatiky znamená snížení dušnosti. Vhodné jsou spíše vytrvalostní sporty jako plavání a jízda na kole.

Poruchy spánku

Při sportu se vám zlepší krevní oběh, což vede k lepšímu zdravému spánku. V tomto případě je ideální spíše sportování v ranních či odpoledních hodinách. Večerní pohyb spíše povzbuzuje, což by nebyl ten správný efekt pro lidi s poruchou spánku. Ideálními sporty jsou opět plavání či jízda na kole.

Obezita v ČR

Obézní lidé by měli zprvu zvolit pohyb, který je šetrný k jejich kloubům. Doporučuje se cílené posilování, protože to vám přispěje k růstu svalové hmoty. Vhodnými sporty jsou tedy jízda na kole, posilování či vodní gymnastika.

Parkinsonova choroba

V počátečním stádiu této choroby je sport více než důležitý. Sport totiž povzbuzuje zdravé nervové buňky k produkci přenašeče nervových vzruchů dopaminu. Tato látka lidem trpícím touto chorobou chybí. Vhodnými sporty jsou gymnastika či tanec.

Migréna

Migrénu způsobuje to, že mozek nedokáže dostatečně zpracovávat vzruchy a to spouští záchvaty bolesti. Vhodné jsou zejména vytrvalostní sporty jako jízda na kole či chůze.

Nádorová onemocnění

Jako prevence jsou i zde vhodné vytrvalostní sporty. Vytrvalostní sporty totiž podporují zásobování orgánů kyslíkem a také posilují imunitní systém. Riziko vzniku nádorových onemocnění lze pohybem snížit až o 40%. Vhodnými sporty jsou tedy plavání či pravidelná chůze.

 

Mrkni také na zdravé recepty.

Zpět

ZDRAVÁ VÝŽIVA

  • 26.11.2014 16:26

    Čarovné zimní koření

    Co se v zimním čase line z kuchyní jako vůně nebeská, většinou také příznivě ovlivňuje...

<< 1 | 2 | 3 | 4

Kontakt

FitBox Kladno osobní tréninky
Dr. Vrbenského 33
Kladno
27201

775 05 88 78