Správné saunování

30.11.2013 19:24

Jak se správně saunovat, základy saunování

  • Před saunováním: Teplá sprcha s mýdlem. Dobře se osušit. Studené nohy zahřát koupelí (40 stupňů).
  • 1. fáze správného saunování: Na dolní nebo prostřední lavici dejte suchý ručník a lehněte si na něj. Teplota v sauně stoupá odzdola nahoru, vlkost vzduchu v sauně zase naopak. Proto se po 2-3 minutách 
  • přesuňte ze spodní lavice na prostřední, neboť vysoká vlhkost vzduchu příliš zatěžuje krevní oběh a to zrovna nekoresponduje se správném saunování. Po 5 min. se položte na horní lavici. 2-3min předním, než saunu opustíte, se na lavici v sauně posaďte, abyste správné saunovánízabránili kolapsu.
  • Ochlazení a správné saunování: Zhluboka dýchejte a udělejte několik kroků. Potom se osprchujte směrem k srdci studenou vodou. Teprve pak vstupte do bazénku. Asi 10min odpočívejte přikrytý na lehátku.
  • 2. - 3. fáze správného saunování: Jako při první fázi, ale bez použití spodní lavice. Odpočívejte pak asi 30min.

Správné saunování a jeho výhody

  1. Správné saunování uvolňuje: Efekt se netýká jen svalů. Tělo vylučuje zvýšené množství hormonu serotoninu, který působí proti stresu a podporuje spánek.
  2. Saunování zvyšuje krásu: Sauna je učinný prostředek proti celulitidě a nečist pleti. Vrchní vrstva pokožky se potem a horkem rozpaří a zrohovatělé kožní buňky se odlučí. Tuk v pórech se rozpustí a póry se vyčistí. To vše dovede správné saunování.
  3. Imunita a správné saunování: Pravidelné saunování (1x týdně) posiluje imunitní systém a chrání tělo před infekcemi, zvláště před nachlazením. Snažte se tedy saunovat pravidelně.
  4. Správné saunování prokrvuje: Střídající se tepelné podněty mají přiznivý vliv na srdce a cévy. Cévy zůstávají pružné a dokážou se lépe přizpůsobovat zátěži.
  5. Zvyšte látkovou výměnu saunováním: Látková výměna se správným saunováním zvyšuje o 40% a veškeré odpadové látky se vylučují kůží. To ulehčuje práci ledvinám. U lidí postižených selháním ledvin lze   saunování doporučit jen ve dnech, kdy nechodí na dialýzu. Sauna také mírní bolesti při revmatických onemocněních a dně, ne však v akutním stavu.

Rady ke správnému saunování

  • Pití a saunování: Pití mezi jednotlivými fázemi saunování brání tělu zbavit se odpadu, neboť se vypotí jen právě vypitá tekutina. 90 min před a 60 min saunováním snězte lehké jídlo, předejdete tak kolapsu.
  • Pohyb a mluvení při saunování: zbytečně zatěžuje, protože následkem ohřátého vzduchu v sauně je obsah kyslíku tak nízký jako ve výšce 2500m.
  • Plavání a saunování: Nedoporučujeme zakončit saunování plaváním, neboť při ochlazování byste měli odpočívat.

Zpět

Nachlazení, které už vypuklo, nelze saunou ovlivnit.

Nepodceňujte základy správného saunování!

Další zajímavé články:

Správné saunování vám pomůže zbavit se škodlivin.

 

Kontakt

FitBox Kladno osobní tréninky
Dr. Vrbenského 33
Kladno
27201

775 05 88 78