Vánoční stromeček

07.12.2013 15:54

Strojit - zdobit vánoční stromeček se do světa rozšířilo z Německa.

V České republice vánoční stromeček nemá moc dlouhou tradici. Jan K. Liebich pro své přátele poprvé ozdobil vánoční stromeček roku 1812, stalo se tak na zámečku v Liběnicích. Zdobit vánoční stromeček nebylo nicvánoční stromek tradičního, až v letech čtyřicátých 19. století si tuto krásu užívalo pár pražských boháčů. Vánoční stromeček si bylo možné koupit na vánočních trzích, šlo o stromečky kartonové nebo dřevěné. Lidé o tento druh vánočního stromečku neměli moc zájem. Český národ zaujal vánoční stromeček živí, jako je (jedlička, smrček, májka). Jako ozdoby se používalo: sladké pečivo, mandle, hrušky, jablka a perník. Svíčky přišly na řadu až v roce 1860.

  • Vánoční stromek přírodní nebo umělý?

Bylo zjištěno, že v Německu používá umělý stromek cca 5% obyvatel. Rok od roku procento klesá a více obyvatel do svých domovů na Vánoce zdobí stromek přírodní. Bylo zjištěno, že v Německu používá umělý stromek cca 5% obyvatel. Rok od roku procento klesá a více obyvatel do svých domovů na Vánoce zdobí stromek přírodní. Špatný názor! : Kupuji stromeček umělý, protože chráním životní prostředí! Lidé se velmi pletou! Testy dokázali, že k výrobě jediného umělého stromku je spotřebováno tolik kyslíku, kolik vyrobí několik set stromků za celou dobu jejich růstu!
 
  • Jak zacházet s živým vánočním stromkem:

Aby vám stromček vydržel co nejdéle, je třeba stromek umístit do chladného prostředí, ideálně stromek ponořit do nádoby s vodou. Konec stromku, který bude ponořen ve vodě (kmen) je třeba trošku seříznout a řez zalepit smolou. Voda v nádobě musí dosahovat až ke kůře stromku, kůru tedy "neholte", stromek saje vodu pletivy pod kůrou. 

Zpět

Kontakt

FitBox Kladno osobní tréninky
Dr. Vrbenského 33
Kladno
27201

775 05 88 78