Jízda na kole a bolest zad

04.04.2014 14:14

Jízda na kole způsobuje bolest zad!

To není správné. I když si mnozí cyklisté nadšenci častěji stěžují na problémy se zády, se samotným ježděním na kole to mnoho společného nemá. Střídavý pohyb nohou nahoru a dolů totiž stimuluje svalovinu dolní části zad a tím posiluje stabilitu páteře, což je v zásadě prevence bolestí v zádech. Pokud se přesto při jízdě na kole nebo po ní bolesti v zádech objeví, je to nepravdě-podobněji kvůli špatnému nastaveni sedla a řídítek.

Pro správné, optimální nastavení sedla a řídítek by měl být úhel mezi kyčlemi a stehny co největší. Sedlo musí být proto umístěno co nejvíc vpředu a řídítka
nastavena do pohodlné pozice. Pokud ještě trochu snížíme špičku sedla, pánev se lehce skloní a tím automaticky dojde i k odlehčení zádového svalstva.

A kdo by chtěl podniknout ještě víc, muže použít odpružený nosník sedla a snížit tak zatížení zad ještě o dalších až 25 procent a zamezit také otlačení zadku při delších cestách.

Jezděte na kole zdravě:

  • Řídítka držte zlehka. Na ruce, kolena a klouby nohou působí právě při dlouhých cyklistických výletech relativně velké sily. Jestliže ruce svírají řídítka křečovitě, může dojít k necitlivosti prstů.
  • Pohodlně seďte na sedle. Individuální nastavení výšky sedla a řídítek je velice důležité. Výška sedla by měla být nastavena tak, aby se noha při šlápnuti do pedálů úplné natáhla.
  • Užívejte mátu proti překyselení žaludku. V případě delších cest na kole byste se měli najíst lehce. Vracející se kyseliny a plyny zadržené v žaludku by totiž při delším skloněním držení těla mohly vést k bolestem břicha. K odstranění takových potíží může pomoct užití léků proti překyselení, ovšem ještě před jízdou. Většinou ale také pomůže pár mátových bonbonů.

Zpět

Jízda na kole opravdu bolela :-)

jízdní kolo

Díky cvičení na velkých míčích Vás přestanou bolet záda!

Více informací o tomto cvičení ZDE

Kontakt

FitBox Kladno osobní tréninky
Dr. Vrbenského 33
Kladno
27201

775 05 88 78