Pozor při hubnutí na podvýživu!

05.11.2013 21:55

Dávejte si pozor při hubnutí na podvýživu!

Nejste si jistí, že náhodou netrpíte podvýživou? Pročtěte si následující symptomy, které Vám pomohou odhalit, jestli se tento problém týká i Vás:

  1. Ztrácíte - případně nebudujete svalovou hmotu: Klíčovým faktorem pro nárůst svalů je právě přísun kalorií a bílkovin. Jestliže tvrdě trénujete a konzumujete dostatek bílkovin, ale přesto nemáte moc sil, případně sledujete, jak mizí vyrýsování svalů, pak nejspíš nedodáváte tělu dostatek energie. Čím více svalů máte, tím je hubnutí jednodušší!
  2. Jste stále unaveni a přitom nemůžete pořádně spát: Pokud tělu chybí energie, je pro něj obtížnější adekvátně regenerovat. Nedostatečná výživa může navíc narušit i kvalitu spánku, tolik důležitého pro výstavbu a regeneraci svalů. Spánek je při hubnutí a cvičení velmi důležitý!
  3. Nemůžete se zbavit toho tukového polštáře na břiše: Ačkoliv se to zdá naprosto proti logice, nedostatek energie vede ke zpomalení metabolismu a naruší i hormonální hladinu. Podvýživa podporuje odbourávání svalové hmoty a zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu, který má za důsledek narušení procesu odbourávání tuků. Hubené a vyrýsované břicho chce přece každý :-)
  4. Přestala jste menstruovat: případně je cyklus nepravidelný. Ano, i aktivní žena by měla mít pravidelný menstruační cyklus. Jestliže s tím máte problémy, případně nemestruujete vůbec a objevily se potíže s otěhotněním, může to být příznak nedostatečné výživy. Tělu chybí živiny i energie nutné pro produkci pohlavních hormonů, zejména estrogenu.
  5. Kosti vykazují příznaky slábnutí: Jestliže jste nedávno utrpěly nějakou zátěžovou frakturu či jinou zlomeninu kostí, mohlo by to být v důsledku oslabení kostí, což je mimo jiné příznak nízké hladiny estrogenu a nedostatečného příjmu kalorií. Po delší době může tento problém vést až k osteopenii (snížené hustotě kostí) či dokonce k osteoporóze.
  6. Mrkni také na zdravé recepty.

Při hubnutí doplňujte energii ovocem...

Použita literatura:Fitness 10/13

Zpět

Cviky na hubnutí?

Vyzkoušej například soukromou hodinu s Dančou, která ti ukáže efektivný cviky zaměřené na hubnutí! Více informací ZDE!

osobní trenér Kladno

Kontakt

FitBox Kladno osobní tréninky
Dr. Vrbenského 33
Kladno
27201

775 05 88 78