Rostlinné bílkoviny

10.12.2013 19:26

Proteiny neboli bílkoviny v rybách, hovězím, vepřovém a kuřecím mase přijímáme celkem běžně. Představíme si také ale bílkoviny rostlinného původu. Podpoříme růst svalů další možnou variantou bílkovin. Jedná se o rostlinné bílkovinyrostlinné bílkoviny. Bílkoviny v potravinách jako je čočka, mandel, konopné semínko, soba nudle a adaman jsou pro naše tělo velmi prospěšné.

6 zástupců s největším obsahem rostlinných bílkovin:

  • Čočka a rostlinné bílkoviny: 1 šálek čočky obsahuje 18 gramů bílkovin + mnoho vlákniny a minerálů. Čočka červená lze rovnou vařit, nemusíte ji tedy před vařením namáčet. Trvanlivost uvařené čočky je v lednici asi pět dní.
  • Konopné semínko a rostlinné bílkoviny: 30 gramů konopného semínka obsahuje asi 11 gramů bílkovin. Konopné semínko disponuje velmi dobře stravitelnými aminokyselinami. Jedná se tedy o velmi kvalitní zdroj rostlinných bílkovin i aminokyselin.
  • Soba nudle a rostlinné bílkoviny60 gramů soba nudlí obsahuje 8 gramů bílkovin. Soba nudle se vyrábí z bezlepkové pohanky. Ideálně jezte soba nudle jako po tréninkové jídlo.
  • Mandle a rostlinné bílkoviny: 30 gramů mandlí obsahuje 6 gramů bílkovin. Budujete svaly, tak si určitě mandle dopřejte. Mandle jsou bohaté na mononenasycené tuky, tento tuk prospívá vašemu srdci + vitamín E (antioxidant), který pomáhá při budování i udržení svalové hmoty.
  • Adaman a rostlinné bílkoviny: 1 šálek adamanu = 16 gramů bílkovin. Pro Japonce je adaman velmi důležitá luštěnina! Adaman je bohatý na vitamíny, minerály a velmi kvalitní bílkoviny. Recept: Adaman uvařte s mořskou solí a oloupejte, přidejte kajenský pepř a citronovou šťávu.
  • Konzervovaná cizrna a rostlinné bílkoviny: 1/2 šálku cizrny obsahuje 11 gramů bílkovin + vlákninu, která vám pomůže pálit tuk. Pokud kupujete konzervovanou cizrnu, pohlídejte si aby balení neobsahovalo sůl. Toužíte po svalech? Cizrnu určitě zařaďte do svého jídelníčku. Zamíchejte si cizrnu do salátu, polévky, rýže i těstovin.
Podívej se také na běh a hubnutí.
 

Zpět

Kontakt

FitBox Kladno osobní tréninky
Dr. Vrbenského 33
Kladno
27201

775 05 88 78